NYME Bolyai János Iskola könyvtári blogja

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárának blogja. Hírek, események, információk. Képek iskolánk életéből.

50 éves jubileum

Fotók

Veszíts el egy könyvet!

2009.03.30. 15:58 :: bolyaiblog

Játékra hívunk benneteket, melynek mottója

Veszíts el egy könyvet!

Ebben a játékban Szombathely iskolai könyvtárai is részt vesznek.  2009. április 2-án 10 órakor a Fő téren, az Antikvárium közelében tömeges könyvelhagyásra számíthattok. Iskolánk is bekapcsolódott ebbe az akcióba, a mai naptól néhány könyvet mi is elveszítünk, ki megtalálja, jelezze a http://veszitsel.konyvtar.hu/ honlapon. Ha kedvetek van hozzá, keressetek és hagyjatok el ti is könyveket a városban.
 
Az orosházi városi könyvtár indította el egy évvel ezelőtt országos olvasásnépszerűsítő akcióját, a Veszíts el egy könyvet! játékot. Ennek lényege, hogy a résztvevők fognak egy-egy jó könyvet - lehetőleg sajátot -, beleragasztják az internetről letöltött "elveszítési nyilatkozatot", lesétálnak vele például egy forgalmas parkba, otthagyják egy padon, majd a neten erről beszámolnak mindenkinek. Valaki más megtalálja, visszajelez a honlapon, aztán később ő is ott felejti valahol.
 
Hogy az elején legyen mit elveszíteni - ezzel együtt a köztudatban is jobban elterjedjen a játék - kiadókat, és közismert embereket, írókat kért meg az orosházi könyvtár, hogy dedikált könyvvel támogassák a játékot. Így adtak dedikált könyvet elveszítésre például Kiss Ottó, Vámos Miklós, Závada Pál, Mácsai Pál, Vitray Tamás, Karinthy Márton, Grecsó Krisztián, valamint friss kiadású könyveket az Európa Könyvkiadó, majd később az Alexandra Kiadó.
 
A könyvelhagyás első lépéseként egyszer regisztrálni kell a Könyvtárportáloldalán. Utána a jobb oldalon lesz egy “Új könyv elvesztése” szöveg, erre kattintsunk, ha veszíteni szeretnénk. Ezt az űrlapot kell értelemszerűen kitölteni (szerző, cím, település, megjegyzés). A Megjegyzés rovatba lehet írni, hogy egy településen belül konkrétan hol veszett el a könyv, vagy hogy milyen személyes élmények kötődnek az adott regényhez. Ha az űrlap kitöltése után az “Elvesztem” gombra kattintunk, az űrlap alatt, a "Leleményeim" legutolsó sora lesz a legutóbb elveszített könyv. A sor végén az "Elvesztési nyilatkozat kinyomtatása" hivatkozásra kattintva tudjuk kinyomtatni a nyilatkozatot, amin egy kód is lesz majd. A megtaláló ez alapján a kód alapján tudja majd legkönnyebben jelezni az interneten a megtalálást.
Ha valaki talál egy regisztrált könyvet, akkor a könyv végébe beleragasztott Elveszítési nyilatkozat alján szereplő kódot kell beírni a Veszíts el főoldalán lévő keresési űrlapba. Ugyanitt lehetőség van visszakeresni szerző, cím, vagy település alapján is.
 
Érdemes elolvasni néhány érdekes hozzászólást meglepő elvesztésekről és megtalálásokról, ill. magáról a játékról. A legérdekesebb talán annak a könyvnek a sorsa, amelyet Párizsban hagytak el, de eljutott Ausztráliába is.

 

1 komment

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr541035416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.01. 11:37:20

Miért van az, hogy ilyesmiről és sosem tudok. Antikváriumban ugyanezekért egy vagyont lehúznak az emberről...
süti beállítások módosítása