NYME Bolyai János Iskola könyvtári blogja

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárának blogja. Hírek, események, információk. Képek iskolánk életéből.

50 éves jubileum

Fotók

Weöres Sándor emlékév

2013.01.22. 11:48 :: bolyaiblog

weores_sandor.jpgWeöres Sándor (Szombathely, 1913. június 22. – Budapest, 1989. január 22.) költő, író, műfordító, irodalomtudós.

Szombathely - Megkezdődött a Weöres Sándor-emlékév: a költő születésének századik évfordulója Vas megyében különösen fontos esemény.

Február 15-én jár le annak a nyílt (és jeligés) drámapályázatnak a határideje, amelyet tavaly június 22-én (Weöres Sándor 99. születésnapján) írt ki a szombathelyi Weöres Sándor Színház névadója születésének 100. évfordulójára. A kiíró elvárása, hogy a pályaművek a költő Testamentumának szellemében szülessenek: "Ha  valaha  síremléket,  szobrot,  emléktáblát  kapok, vagy bármely intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat:Az emberiség akkor fog boldogulni, ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit.  Ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és nem szolgálja többé az ő terveiket.    Ha érzi és tudja, hogy erőszakot és elnyomást tétlenül szétnyűni kisebb rossz, mint tettel legyűrni. Ha úgy tevékenykedik, hogy nem árt vele se másnak, se magának. (...)"

A  bírálóbizottság egyetlen, nettó 3 millió forint összegű díjat ad ki. Az eredményhirdetésre június 22-én, Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, a költő Szent György és a sárkány (Octopus) című drámájának díszbemutatója előtt kerül sor a WS Színházban. A díjnyertes drámát  a színház 2013/14-es, csak magyar darabokból összeállított évadjában színre viszi, az Életünk folyóirat megjelenteti.  A Szent György és a sárkány díszbemutatójának rendezője Valló Péter.  Címszereplője pedig  a Katona József Színház - szombathelyi születésű - színésze, Fekete Ernő, aki Mennyekbe vágtató prolibusz című, a Katona József Színház Sufnijában bemutatott    Weöres Sándor-estjével vendégeskedett már az Akacs Mihály utcai stúdiószínpadon, ahova hamarosan vissza is tér: a Mennyekbe vágtató prolibusz február 5-6-7-én a WSSz műsorán.

Az idén  zárul "A 12 legszebb magyar vers"-program is: a Valse triste című Weöres-vers újraértelmezésével, nagy versmondással. Az iskolák többnyire versmondó versenyekkel, pályázatokkal készülnek.

Ráismerünk - pedig kiismerhetetlen. Ahogy az Önarckép mondja: "Kedvesem és kutyám ismeri simogatásom,  de engem egyik sem ismer. (...)  Barátom, nincs semmi titkom,  Átlátszó vagyok, mint az üveg  épp ezért  miként képzelheted, hogy te látsz engem?"


A Vasi Szemle 2012/5-6. számában folytatódik Lőcsei Péter Weöres-mozaikok című sorozata: a szerző ezúttal   a Weöres Sándornak ajánlott kötetekből és a költő dedikációiból válogat. A centenáriumon jó olvasmány a nemrég megjelent  Csönge-monográfia, amely címében is Weörest idézi: Hazatérek Csöngére.

Forrás: vaol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr15034151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.