NYME Bolyai János Iskola könyvtári blogja

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárának blogja. Hírek, események, információk. Képek iskolánk életéből.

50 éves jubileum

Fotók

Fél évszázados múlt

2008.09.15. 12:40 :: bolyaiblog

A jubileumi ünnepségsorozat szombaton délután négy órakor kezdődött az első helyszínen, a mai Élelmiszeripari és Földmérő Szakközépiskola épülete előtt, ahol az iskola tanulói ver-sekkel, idézetekkel repítették a múltba a közönséget. Az idegenvezetőnk , Németh Olivér, mai bolyais, 4. osztályos tanuló elmesélte, hogy az iskolaépület egykor a 2-es számú Fiú Polgári Iskola volt. 1958 és 68 között a Szombathelyi Tanítóképző Intézet hallgatóinak működött itt a gyakorlati műhelye, a gyakorlóiskola. Elsőként Kiss Péter kancelláriaminiszter emlékezett vissza az itt töltött évekre. Nem csak a múltat említette meg, a jelenről is beszélt, arról a 150 milliós támogatásról, melyet nemcsak az iskola felújítására, hanem a pedagógusképzésre is felhasználnak majd. A kancelláriaminiszter után Marosvári József, az iskola első tantestületének alapító tagja, későbbi megbízott igazgató beszélt az intézmény első napjairól, a tanárokkal szembeni elvárásokról.

 Az ünnepség végén Békefi Cecília, 50 évvel ezelőtti gyakorlós diák elevenítette fel az iskola mindennapjait, majd a közönség az ünnepség második helyszínére, a mai Savaria Egyetemi Központ aulájába vonult.

 Az egyetemen elsőként prof. dr. Gadányi Károly, az egyetem elnök-rektorhelyettese mondott ünnepi beszédet.

 - Ötven év a világtörténelemben nem nagy idő - hangsúlyozta az elnök -, de egy iskola történetében jelentős. Rengeteg terv, álom vált valóra, volt szép és kevésbé jó is az ötven év során. A humán hagyományok köteleznek bennünket, ugyanis nincs egyetem pedagógusképzés nélkül, tanári mesterképzés gyakorlóiskola nélkül, s nincs gyakorlóiskola egyetem nélkül.

 Dr. Szalay László nyugalmazott főigazgató a múltról mesélt, arról az időről, amikor a főiskola B épületét egykor hangos gyerekzsivaj töltötte meg, hiszen hat éven keresztül, 1966 és 1972 között ez volt az alsó tagozatos gyerekiskola. A nyugalmazott fő-igazgató régi videoszalagok által rögzített tanórák történetét elevenítette fel, s megemlékezett azokról a kollégákról, akik örökre elmentek. A régiek közül két tanárnő, Lux Ibolya és Horváth Margit is betekintést nyújtott az akkori tanórák világába, majd a közönség a mai Bolyai iskola udvarára vonult, ahol közel 1100 diák várta, hogy elkezdődjön a 2008/2009-es tanév. Hajdu Franciska hegedűjátékára vonultak be a tanulók, majd dr. Iker János, az iskola volt igazgatója hívta múltbeli sétára a közönséget.

- Úgy érzem, ki kell emelnem az elődök munkáját - kezdte beszédét -, mely megteremtette azokat az alapokat, amelyre gimnázium épülhetett. Egy iskolát ugyanis sosem a neve minősít, hanem az, hogy milyen törekvései vannak, és ezek hogyan valósulnak meg. A célunk mindig is az volt, és ma is az, hogy az iskola adjon jó tudást, hogy a tanuló boldoguljon, és adjon emberséget, szeretetet, hogy a tanuló boldog lehessen.

 Ezután prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora az iskolának zászlót adományozott, melyen a Gutta cavat lapidem azaz A csepp kivájja a követ jelmondat olvasható.

 - Köszönet illeti azokat, akik naggyá tették ezt az iskolát - mondta a rektor -, a Bolyai ugyanis közel félezer iskola közül a hatodik helyen végzett az országos ranglistán. Ez is jelzi, hogy jól dolgoztak a tanárok, a szülők pedig megnyugodhatnak, hogy gyermekeik jó kezekben vannak.

 A zászlót és a méltató szavakat dr. Lenner Tibor, az iskola igazgatója köszönte meg, s hangsúlyozta, a zászló átvétele kötelezettséget ró rájuk, hogy fenntartsák és tovább vigyék az iskolát. Végül megnyitotta a tanévet.

 

Kapcsolódó anyagok:

 

:: A Bolyai nagy sikerei

:: Bolyais kincsek 

:: A bolyaisok évfordulója

 

 

 
Megjelenés dátuma: 2008. szeptember 01. 04:29.00
Forrás: www.vasnepe.hu 
 

Szólj hozzá!

Címkék: 50 éves évforduló

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr38664263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása