NYME Bolyai János Iskola könyvtári blogja

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárának blogja. Hírek, események, információk. Képek iskolánk életéből.

50 éves jubileum

Fotók

Megjelent a Diákjogi Tudor

2010.05.21. 09:21 :: bolyaiblog

Az Országos Diákparlament 2007-es ajánlása alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium olyan egyszerű, közérthető, a napi élethelyzeteket bemutató, diákjogi konfliktusokat tárgyaló elektronikus kiadványt készíttetett, amely a 2010-es Országos Diákparlament témáihoz is illeszkedik, ugyanakkor önálló, ismeretbővítő szakmai anyagként is használható bárki számára a közoktatásban.

 

Bár a kiadvány fő célja az, hogy a hatályos tanügyi jogszabályokat a diákoknak magyarázza el, tartalmát jól hasznosíthatják a pedagógusok és a szülők is.

Az ismeretterjesztő kiadvány összesen 33 gyakori iskolai, kollégiumi konfliktust részletez, többek között az osztálypénz kérdését, az orvosi igazolások problémáit, a mobiltelefonok használatát, a verekedések jogkövetkezményeit, a fegyelmi ügyeket, az öltözködés dilemmáit, az adatvédelmi kérdéseket. Szó esik továbbá az esélyegyenlőségről, a hátrányos megkülönböztetésről, a szabad iskolaválasztásról és a megfelelő tanuláshoz való jogról is, hiszen ezekből fakadóan is számos vita, konfliktus alakul ki a nevelési-oktatási intézményekben.

Az egyes témákat pontos jogszabályi hivatkozás zárja, és a kiadvány végén további honlapok linkjei találhatók, ahová az olvasó konkrét kérdésével, problémájával fordulhat segítségért.

 

A kiadvány alkotói mindvégig szem előtt tartották azt az elvet, hogy a jogok mellett a joggal való visszaélést, a kötelességek megszegését, illetve annak következményeit is az olvasók elé kell tárni. Ennek eredményeként a jogokat és a kötelességeket is egyaránt bemutató termék készült, amelyet dr. Bíró Endre jogász és közoktatási szakértő, dr. Jásper András jogász és ifjúsági szakértő, valamint dr. Trencsényi László egyetemi docens és közoktatási szakértő lektorált.

 

A megrendelő Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a kiadvány elkészítésében közreműködő szakemberek számára fontos, hogy a Diákjogi Tudor tartalmát a diákok, pedagógusok, intézményvezetők és szülők minél nagyobb számban ismerjék meg, és alkalmazzák is.

Ennek érdekében a Diákjogi Tudor elektronikus formában, PDF anyagként az Oktatási és Kulturális Minisztérium Honlapjáról letölthető, valamint nem üzleti célú felhasználása, továbbítása, sokszorosítása megengedett.

Letölthető innen: http://www.okm.gov.hu/letolt/kozokt/diakjogi_tudor_100413.pdf

 

Forrás: http://www.okm.gov.hu/kozoktatas/cikk-cime

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr162019950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása