NYME Bolyai János Iskola könyvtári blogja

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárának blogja. Hírek, események, információk. Képek iskolánk életéből.

50 éves jubileum

Fotók

IBO - Novinszky Péter ezüstérmes

2010.09.03. 12:36 :: bolyaiblog

Novinszky Péter ezüstérme a nemzetközi biológiai diákolimpián

Magyarország először képviseltette magát csapattal a világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenyén, ahol a szombathelyi Novinszky Péter ezüstérmet szerzett.

 

 
Négy magyar fiatal utazhatott júliusban Dél-Koreába, ahol a Changwoni Nemzeti Egyetemen a 21. Nemzetközi Biológiai Diákolimpiát rendezték. A világ legrangosabb biológiaversenyén először vett részt magyar csapat, a remek szereplést két ezüst és két bronzérem bizonyítja. Ezzel az eredménnyel a nem hivatalos országok közötti pontversenyben Magyarország a 14. lett a részt vevő mintegy 60 ország közül, míg  a viadal kéttucatnyi európai nemzete közül a harmadik legjobb teljesítményt nyújtották hazánk fiai. Európában csak a németek és a hasonló teljesítményt nyújtó csehek előzték meg a magyar ifjakat.
Egy fővárosi és két szegedi csapattag - Gyenes Bertalan, Szentirmai Márton és Nászai Máté - mellett a szombathelyi NyME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja, Novinszky Péter is helyet kapott.
- A csapatba kerüléshez többfordulós válogatón kellett részt vennünk: a legmodernebb tudományos eredmények ismeretének alkalmazása mellett gyakorlati, laboratóriumi, számolási problémafeladatok tömkelegét kellett megoldanunk - eleveníti fel az előzményeket Novinszky Péter. - Nagyon boldog voltam, hogy bekerültem a csapatba. Tavaly vették fel Magyarországot teljes jogú tagként a a Biológiai Diákolimpiai Mozgalomba, így idén először utazhatott küldöttség erre a neves versenyre. Három hétig voltunk külföldön, az időeltolódás megszokása miatt már néhány nappal a verseny előtt kiutaztunk Bán Sándor csapatvezetővel, aki a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára. Eleinte a Dél-Koreához tartozó Jeju szigetén tartózkodtunk, a verseny után pedig Japánba is kirándultunk. Changwonba - ez egy egymillió lakosú egyetemi város Szöultól úgy két órás repülőútra - közvetlenül a verseny előtt érkeztünk. A repülőtéren várt bennünket a helyi vezetőnk, egy magyarul tanuló koreai diáklány. Minket - a többi versenyzővel - a Changwoni Nemzeti Egyetem diákszállóján, a csapatvezetőket pedig a diákoktól szigorúan elzártan egy hotelben helyeztek el. Valamennyi csapat négy tagú volt, mindenki önállóan versenyzett, s egyéni eredményeket hirdettek.
A magyar fiatalokat Bán Sándoron kívül Gál Béla és Baranyai József  készítette fel. Az utóbbi pedagógus, a Bolyai iskola biológia tanára azt mondja, a felkészüléshez nincs pontos tananyaguk, a diákoknak valójában mindent kell tudniuk a biológia témakörében, a legfontosabb mégis a problémamegoldó gondolkodás gyors alkalmazása. Tanítványának, Péternek - akit a NymE állattani és növénytani tanszékeinek a munkatársai is segítettek az előkészületek során - ez olyan remekül sikerült, hogy például az ökológia témakörének gyakorlati feladataiban és az elméleti tudnivalókban is a legjobb teljesítményt nyújtotta a magyar csapat tagjai közül.
A feladatokat egyébként a verseny előtti éjszakán a helyszínen fordították a részt vevő nemzetek nyelvére, s ez a szövegmennyiség miatt komoly kihívást jelentett minden csapatvezető számára. Péter szerint könnyű feladványok nem voltak, de a nehézséget inkább a hosszas, órákon át tartó koncentrálás jelentette számára is. Négyszer kilencven percig tartottak a gyakorlati feladatok, s ugyanennyi idő, kétszer száznyolcvan perc jutott az elméleti dolgokra.
Péter kíváncsisága a biológia iránt egyébként már kiskorában megmutatkozott. Akkoriban főleg az állatok érdekelték, tudományos szinten a gimnázium 11. osztályában kezdett foglalkozni a témákkal Baranyai József inspirálására. De biológia szakos osztályfőnökének, Horváth Katalinnak is sokat köszönhet.

Péter ősztől a Pécsi Tudományegyetem hallgatója lesz: orvosnak készül, most éppen a patológia érdekli.
 
 
 
 
 
 
 
 
Novinszky Péter diákolimpiai formaruhában. Ezüstérmet szerzett a 21. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián Fotó: Baranyai József
 
Új tantárgyat tanultak
A magyar biológiaoktatás tantervi elemei és versenyei annyira elavultak a nemzetközi szinthez képest, hogy a versenyzők számára az olimpiára való készülés valójában egy teljesen új tantárgy megtanulását kívánta. Ehhez rendkívül erős belső motiváció kellett a diákok és tanárok részéről egyaránt.

Forrás: Vas Népe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr582268779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása