NYME Bolyai János Iskola könyvtári blogja

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárának blogja. Hírek, események, információk. Képek iskolánk életéből.

50 éves jubileum

Fotók

Kutatók éjszakája

2012.09.28. 11:13 :: bolyaiblog

KÉ.jpg

A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig címmel a toxikológia tízezer éves kultúrtörténetéről tart előadást Zacher Gábor, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház klinikai toxikológiai osztályának osztályvezető főorvosa a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában (SEK) a Kutatók éjszakáján pénteken. Az intézmény Természettudományi Karán több mint negyven különböző programba kapcsolódhatnak be az érdeklődők, hallhatnak előadást egyebek között a pókok világáról, a holdkőzetekről, de arról is, mire jók a műholdak és a távérzékelők. Játszhatnak logikai fejtörőket, bepillanthatnak a molekuláris biológia rejtelmeibe, megtudhatják, hogyan kell DNS-t kivonni egy banánból. Kerekasztal-beszélgetést folytathatnak a szombathelyi Iseumban arról, valóban egy földrengés pusztíthatta-e el az ókori Savariát, de akár arról is szerezhetnek ismereteket, hogyan vélekedik a teológia és a geológia a Föld és Ég fogalmáról. A SEK Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar terhelésélettani laboratóriumában testösszetétel-vizsgálatot végeznek a jelentkezőkön, a rajz intézetben egy végtelen kollázs alkotásában kínálnak részvételi lehetőséget, a pedagógiai tanszéken pedig a gondolkodásról és a tanulásról szerezhetnek új információkat a téma iránt érdeklődők. Az intézmény könyvtárában a Kutatók éjszakáján meghosszabbították a nyitva tartást, a Gyalog galopp elnevezésű program szervezői pedig egy vándortúrára hívják az arra vállalkozókat, akik egy egyórás sétán jobban megismerhetik a Szombathelyhez kapcsolódó híres tudósokat, orvosokat, gondolkodókat. A Bölcsészettudományi Kar Németh László Szakkollégiumának meghívott előadói, tanárai és diákjai az étkezés kevésbé ismert oldalát mutatják be, levetítik például Marco Ferreri A nagy zabálás című filmjét, amely után Vágvölgyi András filmkritikus beszél a moziról és az étkezési motívumokról a filmtörténetben. Ezt követően különböző korok étkezési szokásairól, az evés és a testképzavarok kapcsolatáról, valamint a művészet gasztronómiai koncepciójáról hangzanak el előadások a Kutatók éjszakáján Szombathelyen. Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat a www.kutatokejszakaja.hu honlapon. Részletes szombathelyi programkínálat ide kattintva tölthető le.

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék Éjszakája

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr614808024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása